Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 5 dag rodzynek
- 15 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 10dag cukru
- 5 dag mąki
- 3 żółtka
Do posypania:
- posiekane orzechy albo migdały
Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć na 45 minut do lodówki.
Blachę lub tortownicę średniej wielkości wyłożyć ciastem rozwałkowanym na grubość około 2 cm.
Nakłuć je widelcem i upiec na jasnozłoto w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jabłka obrać, pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i mieszając, gotować, aż się rozpadną i odparują.
Dodać osaczone rodzynki, cukier i cukier waniliowy.
Do osobnego garnka wlać szklankę mleka, dodać masło i połowę cukru, zagotować.
W kubeczku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i mieszając, wlać je do wrzącego mleka, zagotować.
Zdjąć budyń z ognia i zaciągnąć żółtkami utartymi z resztą cukru.
Ostudzić.
Na placek wyłożyć równą warstwą najpierw jabłka, a potem krem.
Udekorować szarlotkę posiekanymi orzechami lub migdałami, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.