Szarlotka z francuskim kremem

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 10dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 3 żółtka

Do posypania:

  • posiekane orzechy albo migdały

Przygotowanie

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć na 45 minut do lodówki.

Blachę lub tortownicę średniej wielkości wyłożyć ciastem rozwałkowanym na grubość około 2 cm.

Nakłuć je widelcem i upiec na jasnozłoto w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Jabłka obrać, pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i mieszając, gotować, aż się rozpadną i odparują.

Dodać osaczone rodzynki, cukier i cukier waniliowy.

Do osobnego garnka wlać szklankę mleka, dodać masło i połowę cukru, zagotować.

W kubeczku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i mieszając, wlać je do wrzącego mleka, zagotować.

Zdjąć budyń z ognia i zaciągnąć żółtkami utartymi z resztą cukru.

Ostudzić.

Na placek wyłożyć równą warstwą najpierw jabłka, a potem krem.

Udekorować szarlotkę posiekanymi orzechami lub migdałami, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *