Składniki
- 15 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- podwójna porcja cukru waniliowego
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- cynamon
- 1 porcja proszku do pieczenia
- sól
- 6 kwaskowatych jabłek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto.
2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.