Szarlotka wilanowska

Składniki

  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • podwójna porcja cukru waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • cynamon
  • 1 porcja proszku do pieczenia
  • sól
  • 6 kwaskowatych jabłek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto.

2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *