Szarlotka truskawkowa

Składniki(na 6-8 osób)

  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g konfitury truskawkowej
  • 7 listków żelatyny
  • 150 g białej polewy
  • 300 g śmietany
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 torebka aromatu wiśniowego
  • 500 g truskawek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 0,5 torebki budyniu waniliowego

Przygotowanie

Jaja, żółtka, 175 g cukru i sól ucierać około 8 minut do uzyskania piany. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i ostrożnie połączyć z pianą. Masę biszkoptową przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wygładzić. Piec 8-10 minut w piekarniku ogrzanym do temperatury 220°C.

Położyć na pergaminie i wykroić koło o średnicy 20 cm. Resztę ciasta biszkoptowego złączyć, posmarować cienką warstwą roztrzepanej konfitury i ciasno zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Szklaną czarkę (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej gęsto, jeden przy drugim, plastry ciasta.

Przyrządzić krem: namoczyć 4 listki żelatyny, polewę pokruszyć i rozpuścić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na półsztywno. Dodać aromat truskawkowy. Namoczoną żelatynę rozpuścić, zmieszać z niewielką ilością śmietany. Razem ze śmietaną ubić na sztywno, połączyć z rozpuszczoną polewą. Kremem napełnić formę stożkową i odstawić w chłodne miejsce.

Resztę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Dodać sok pomarańczowy i resztę cukru. Krótko zagotować. Budyń wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z truskawkami, zdjąć z ognia i dodać wyciśniętą żelatynę. Masę ostudzić w zimnej kąpieli i nakryć nią krem.

Nałożyć koło wycięte z biszkoptu i ponownie odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Wyłożyć na tacę i dowolnie przybrać kilkoma truskawkami oraz listkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *