Składniki(na 6-8 osób)
- 3 jaja
- 3 żółtka
- 225 g cukru
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250 g konfitury truskawkowej
- 7 listków żelatyny
- 150 g białej polewy
- 300 g śmietany
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 torebka aromatu wiśniowego
- 500 g truskawek
- sok z 1 pomarańczy
- 0,5 torebki budyniu waniliowego
Przygotowanie
Jaja, żółtka, 175 g cukru i sól ucierać około 8 minut do uzyskania piany. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i ostrożnie połączyć z pianą. Masę biszkoptową przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wygładzić. Piec 8-10 minut w piekarniku ogrzanym do temperatury 220°C.
Położyć na pergaminie i wykroić koło o średnicy 20 cm. Resztę ciasta biszkoptowego złączyć, posmarować cienką warstwą roztrzepanej konfitury i ciasno zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Szklaną czarkę (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej gęsto, jeden przy drugim, plastry ciasta.
Przyrządzić krem: namoczyć 4 listki żelatyny, polewę pokruszyć i rozpuścić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na półsztywno. Dodać aromat truskawkowy. Namoczoną żelatynę rozpuścić, zmieszać z niewielką ilością śmietany. Razem ze śmietaną ubić na sztywno, połączyć z rozpuszczoną polewą. Kremem napełnić formę stożkową i odstawić w chłodne miejsce.
Resztę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Dodać sok pomarańczowy i resztę cukru. Krótko zagotować. Budyń wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z truskawkami, zdjąć z ognia i dodać wyciśniętą żelatynę. Masę ostudzić w zimnej kąpieli i nakryć nią krem.
Nałożyć koło wycięte z biszkoptu i ponownie odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Wyłożyć na tacę i dowolnie przybrać kilkoma truskawkami oraz listkami.