Składniki
- 20 dag maku
- 10 dag cukru
- 6 żółtek
- 50 dag jabłek
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- 6 łyżek grysiku
- 15 dag bakalii
- 2 krople aromatu migdałowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietanki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Mak sparzyć i zmielić.
Utrzeć żółtka, cukier, masło, dodać mak, posiekane jabłka, grysik i bakalie.
Ubijać białka, dodając pod koniec 15 dag cukru.
Delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w wytłuszczonej blasze około 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Posmarować polewą czekoladową, powstałą z rozpuszczenia wszystkich składników.