Szarlotka makowa

Składniki

  • 20 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 50 dag jabłek
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek grysiku
  • 15 dag bakalii
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Mak sparzyć i zmielić.

Utrzeć żółtka, cukier, masło, dodać mak, posiekane jabłka, grysik i bakalie.

Ubijać białka, dodając pod koniec 15 dag cukru.

Delikatnie połączyć z ciastem.

Piec w wytłuszczonej blasze około 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Posmarować polewą czekoladową, powstałą z rozpuszczenia wszystkich składników.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *