Strudel morelowy

Składniki

  • 0,5 kg moreli
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie

Do mąki wbić jajko, dodać sól i wodę z octem.

Wyrobić ciasto.

Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Umyte owoce wypestkować, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i cynamonem, dodać sparzone rodzynki.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości formy, posmarować roztopionym masłem i posypać tartą bułką.

Rozłożyć na nim owoce , zwinąć jak roladę i przełożyć do formy.

Posmarować resztą masła.

Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez 45 minut.

Posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *