Składniki
- 0,5 kg moreli
- 0,5 kg jabłek
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka octu
- sok z połowy cytryny
- garść rodzynek
- szczypta soli
- cukier puder
Przygotowanie
Do mąki wbić jajko, dodać sól i wodę z octem.
Wyrobić ciasto.
Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Umyte owoce wypestkować, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i cynamonem, dodać sparzone rodzynki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości formy, posmarować roztopionym masłem i posypać tartą bułką.
Rozłożyć na nim owoce , zwinąć jak roladę i przełożyć do formy.
Posmarować resztą masła.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez 45 minut.
Posypać cukrem pudrem.