Składniki
- 0,5 kg maki pszennej
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 1 paczka cukru waniliowego
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 3 dag rodzynków
Nadzienie:
- 25 dag sera
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 1 paczka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynków
- skórka z cytryny
Przygotowanie
Z wymienionych składników przygotować ciasto drożdżowe.
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i stopione masło.
Domieszać rodzynki wcześniej sparzone.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, położyć na nie masę, zwinąć struclę i przełożyć do natłuszczonej formy.
Zostawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować białkiem i piec 40 ? 50 minut w gorącym piekarniku 180 ? 200°C.