Strucla z serem

Składniki

  • 0,5 kg maki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 dag rodzynków

Nadzienie:

  • 25 dag sera
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 10 dag rodzynków
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Z wymienionych składników przygotować ciasto drożdżowe.

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i stopione masło.

Domieszać rodzynki wcześniej sparzone.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, położyć na nie masę, zwinąć struclę i przełożyć do natłuszczonej formy.

Zostawić do wyrośnięcia.

Następnie posmarować białkiem i piec 40 ? 50 minut w gorącym piekarniku 180 ? 200°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *