Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 margaryny
- 0,2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg sera
- 40 dag cukru
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kisiele truskawkowe
Piana:
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
Ponadto:
- truskawki
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na białą pianę.
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym iproszkiem do pieczenia.
Dodać posiekaną margarynę i śmietanę.
Na koniec dodać masę jajeczną.
Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.
Ciasto powinno być zarumienione.
Ubić żółtka zcukrem na jednolitą masę.
Dodać masło i nadal ubijać.
Następnie dodać zmielony ser, mąkę, proszek i kisiele.
Na koniec ubić pianę z białek i połączyć z masą serową.
Tak przygotowany ser wylać na podpieczone ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 200°C.
Po 40 min pieczenia ciasta, należy wyłączyć piekarnik i przygotować pianę.
Ubić białka z cukrem na jednolitą masę i na koniec dodać budyń.
Pianę wylać na ciasto i ułożyć na niej truskawki (najlepiej trochę je wcisnąć).
Całość należy piec jeszcze przez 20 minut.