Sernik z truskawkami

Składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 margaryny
  • 0,2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:

  • 1 kg sera
  • 40 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kisiele truskawkowe

Piana:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 1 budyń śmietankowy

Ponadto:

  • truskawki

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem na białą pianę.

Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym iproszkiem do pieczenia.

Dodać posiekaną margarynę i śmietanę.

Na koniec dodać masę jajeczną.

Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.

Ciasto powinno być zarumienione.

Ubić żółtka zcukrem na jednolitą masę.

Dodać masło i nadal ubijać.

Następnie dodać zmielony ser, mąkę, proszek i kisiele.

Na koniec ubić pianę z białek i połączyć z masą serową.

Tak przygotowany ser wylać na podpieczone ciasto i piec ok. godziny w temperaturze 200°C.

Po 40 min pieczenia ciasta, należy wyłączyć piekarnik i przygotować pianę.

Ubić białka z cukrem na jednolitą masę i na koniec dodać budyń.

Pianę wylać na ciasto i ułożyć na niej truskawki (najlepiej trochę je wcisnąć).

Całość należy piec jeszcze przez 20 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *