Sernik z makiem i wiśniami

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklaki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 30 dag sparzonego zmielonego maku
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • po łyżce mąki i proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • słoik wiśni

Masa serowa:

  • 8 jajek
  • 1 kg mielonego sera
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • budyń śmietankowy
  • aromat pomarańczowy
  • starta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe i polewa do dekoracji

Przygotowanie

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na natłuszczoną dużą blachę.

Masa makowa: mak, miód, mąkę, proszek i aromat mieszamy. Dodajemy białka ubite z cukrem, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 175 °C. Wyjmujemy z piekarnika i na mak rozkładamy osączone z syropu wiśnie.

Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na ciasto z wiśniami. Pieczemy godzinę. Dekorujemy polewą i wiórkami.

Budyń możemy zastąpić mąką ziemniaczaną.

Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by wystygł.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *