Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 szklaki cukru pudru
- 3 żółtka
- 20 dag margaryny
- łyżka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 30 dag sparzonego zmielonego maku
- 3 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- po łyżce mąki i proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- słoik wiśni
Masa serowa:
- 8 jajek
- 1 kg mielonego sera
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny
- budyń śmietankowy
- aromat pomarańczowy
- starta skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- wiórki kokosowe i polewa do dekoracji
Przygotowanie
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na natłuszczoną dużą blachę.
Masa makowa: mak, miód, mąkę, proszek i aromat mieszamy. Dodajemy białka ubite z cukrem, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 175 °C. Wyjmujemy z piekarnika i na mak rozkładamy osączone z syropu wiśnie.
Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na ciasto z wiśniami. Pieczemy godzinę. Dekorujemy polewą i wiórkami.
Budyń możemy zastąpić mąką ziemniaczaną.
Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by wystygł.