Składniki
- 10 dag masła
- 12,5 dag cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
- 50 dag czereśni
- 4 jajka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 75 dag chudego twarogu
- 10 dag mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Ucierając, wbijamy jajka i dodajemy obie mąki z proszkiem. Formę wypełniamy ciastem i pieczemy około 20 minut.
Czereśnie drylujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i obtoczone w mące czereśnie.
Ciasto smarujemy masą twarogową i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu trzymamy w wyłączonym piekarniku 10 minut.