Sernik z czereśniami

Składniki

  • 10 dag masła
  • 12,5 dag cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 50 dag czereśni
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 75 dag chudego twarogu
  • 10 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Ucierając, wbijamy jajka i dodajemy obie mąki z proszkiem. Formę wypełniamy ciastem i pieczemy około 20 minut.

Czereśnie drylujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i obtoczone w mące czereśnie.

Ciasto smarujemy masą twarogową i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu trzymamy w wyłączonym piekarniku 10 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *