Składniki
Na ciasto:
- 1 żółtko
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
Na masę:
- 3 brzoskwinie
- 75 dag tłustego twarogu
- 15 dag cukru
- 5 dag masła
- 6 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Przygotowanie
Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder i żółtko.
Zagnieść ciasto.
Uformować kulę , zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki.
Umyte brzoskwinie pokroić w kostkę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno tortownicy.
Upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C.
Twaróg zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając żółtka.
Wszystkie składniki wymieszać.
Białka ubić razem z budyniem, delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Dodać brzoskwinie.
Wszystko wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut w temperaturze 190°C.