Sernik wiedeński na kruchym cieście

Składniki

Na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 15 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru pudru

Na masę:

  • 3 brzoskwinie
  • 75 dag tłustego twarogu
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 6 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder i żółtko.

Zagnieść ciasto.

Uformować kulę , zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki.

Umyte brzoskwinie pokroić w kostkę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno tortownicy.

Upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C.

Twaróg zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając żółtka.

Wszystkie składniki wymieszać.

Białka ubić razem z budyniem, delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Dodać brzoskwinie.

Wszystko wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut w temperaturze 190°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *