Sernik wiedeński

Składniki

  • 0,5 kg dobrego sera
  • 6 łyżek masła
  • 4 jaja
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Przygotowanie

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem, stopione masło, mąkę ziemniaczaną wszelkie dodatki aromatyczne i wreszcie sztywno ubitą pianę z białek.

Masę dokładnie wymieszać i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

Posmarować po wierzchu białkiem i piec około 45 minut.

Wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *