Sernik wawelski

Składniki

  • 4 pomarańcze
  • 50 dag białego sera
  • pół kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • garść posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, arachidowe) lub migdałów
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki rumu lub brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek podzielić na części. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy i rumem na jednolitą masę. Ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, dodać do kremu jajecznego i wyrobić na jednolitą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, ułożyć na niej kawałki pomarańczy i przykryć pozostałą masą. Posypać posiekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na ok. 60 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *