Składniki
- 15 dag mąki
- 30 dag cukru
- 7 dag masła
- 4 jajka
- 50 dag chudego twarogu
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 l mleka
- 1 laska wanilii
- sok z cytryny
Przygotowanie
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski.
Dodać 7 dag cukru, masło w kawałkach i 1 jajko.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić mikserem.
Ciasto przykryć, włożyć do lodówki na 30 minut.
2 jajka rozdzielić.
Twaróg utrzeć z olejem, 18 dag cukru i sokiem z cytryny.
Dodać jajko, 2 żółtka, budyń w proszku, mleko i wanilię.
Spód tortownicy (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, rozwałkować na nim 2/3 przygotowanego ciasta, gęsto ponakłuwać widelcem.
Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy.
Z pozostałego ciastauformować rulon, wylepić nim boki formy.
Na spodzie rozsmarować masę twarogową, wierzch gładko wyrównywać.
Wstawić formę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec sernik 80 minut w temp. 175°C.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Sernik wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim pianę z białek, ponownie wsunąć do piekarnika, zapiec 10 minut w tej samej temperaturze.
Wyjąć, odstawić do wystygnięcia, nożem oddzielićciasto od brzegów formy.