Sernik waniliowy

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 7 dag masła
  • 4 jajka
  • 50 dag chudego twarogu
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • sok  z cytryny

Przygotowanie

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski.

Dodać 7 dag cukru, masło w kawałkach i 1 jajko.

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić mikserem.

Ciasto przykryć, włożyć do lodówki na 30 minut.

2 jajka rozdzielić.

Twaróg utrzeć z olejem, 18 dag cukru i sokiem z cytryny.

Dodać jajko, 2 żółtka, budyń w proszku, mleko i wanilię.

Spód tortownicy (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, rozwałkować na nim 2/3 przygotowanego ciasta, gęsto ponakłuwać widelcem.

Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy.

Z pozostałego ciastauformować rulon, wylepić nim boki formy.

Na spodzie rozsmarować masę twarogową, wierzch gładko wyrównywać.

Wstawić formę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec sernik 80 minut w temp. 175°C.

Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

Sernik wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim pianę z białek, ponownie wsunąć do piekarnika, zapiec 10 minut w tej samej temperaturze.

Wyjąć, odstawić do wystygnięcia, nożem oddzielićciasto od brzegów formy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *