Składniki
Spód sernika:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu
- 30 dag cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 15 dag rodzynek
- cukier waniliowy
Dodatki:
- 2 gorzkie czekolady
- biała czekolada
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać proszek do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na placek o grubości około 1,5 centymetra i na wałku przenieść do natłuszczonej blachy.
Ciastem wylepić dno i boki formy.
Twaróg 2 razy zmielić, a następnie zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek i rodzynki.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy z ciastem.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i piec sernik około 1 godziny.
Czekolady połamać i każdą osobno roztopić w kąpieli wodnej.
Wystudzony sernik oblać dokładnie ciemną czekoladą (boki też), boki obsypać wiórkami kokosowymi a wierzch udekorować wzorami z białej czekolady.