Sernik w polewie

Składniki

Spód sernika:

  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 0,5 kg twarogu
  • 30 dag cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 15 dag rodzynek
  • cukier waniliowy

Dodatki:

  • 2 gorzkie czekolady
  • biała czekolada
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać proszek do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać do mąki i zagnieść ciasto.

Rozwałkować na placek o grubości około 1,5 centymetra i na wałku przenieść do natłuszczonej blachy.

Ciastem wylepić dno i boki formy.

Twaróg 2 razy zmielić, a następnie zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek i rodzynki.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy z ciastem.

Piekarnik rozgrzać do 190°C i piec sernik około 1 godziny.

Czekolady połamać i każdą osobno roztopić w kąpieli wodnej.

Wystudzony sernik oblać dokładnie ciemną czekoladą (boki też), boki obsypać wiórkami kokosowymi a wierzch udekorować wzorami z białej czekolady.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *