Sernik starokawalerski

Składniki

  • 25 dag twarożku (najlepiej waniliowego)
  • 2 łyżki cukru i cukier waniliowy (kiedy korzystamy z twarożku naturalnego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 łyżek masła lub dobrej margaryny
  • skórka i sok z 1/2cytryny
  • sól

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i ewentualnie z cukrem waniliowym.

Twarożek wy­mieszać z trzema łyżkami roztopionego masła lub margaryny, żółtkami z cukrem, mąką, namoczonymi uprzednio rodzynka­mi (można je namoczyć w brandy), sokiem i skórką cytrynową.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy sero­wej i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, wylać delikatnie masę serową i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Obracamy najlepiej za pomocą dru­giej patelni albo dużej pokrywki.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem – poda­wać na gorąco z dobrą herbatą.

Zamiast skórki cytrynowej można wykorzystać skórkę pomarańczową.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *