Składniki
- 1 kg dobrego sera
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 12 dag masła
- 6 jajek
- rodzynki
- wanilia
- skórka pomarańczowa
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- ewentualnie czekolada do polania
Przygotowanie
Ser przepuścić przez maszynkę i dobrze rozetrzeć z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ubić pianę z białek.
Wymieszać ser, żółtka i pianę, dodając mąkę ziemniaczaną, utłuczoną wanilię i proszek do pieczenia.
Włożyć masę do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec na jasnozłoty kolor.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić cienkim patyczkiem, czy już jest upieczony.
Po ostudzenia sernika można udekorować go polewą czekoladową.