Sernik pomarańczowy

Składniki

  • 1 kg dobrego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 12 dag masła
  • 6 jajek
  • rodzynki
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie czekolada do polania

Przygotowanie

Ser przepuścić przez maszynkę i dobrze rozetrzeć z masłem.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ubić pianę z białek.

Wymieszać ser, żółtka i pianę, dodając mąkę ziemniaczaną, utłuczoną wanilię i proszek do pieczenia.

Włożyć masę do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawić do gorącego piekarnika.

Piec na jasnozłoty kolor.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić cienkim patyczkiem, czy już jest upieczony.

Po ostudzenia sernika można udekorować go polewą czekoladową.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *