Składniki
- 2 opakowania serka mascarpone
- 2 galaretki malinowe
- 2 galaretki truskawkowe
- słoik dżem malinowego (330 ml)
- 1 opakowanie małych biszkoptów
- różnokolorowe kwiatki i listki waflowe do dekoracji
Przygotowanie
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki przegotowanej gorącej wody i studzimy.
Galaretki malinowe dodajemy serki mascarpone i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy na gładką masę.
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową i dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa całkowicie stężała.
Galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Tężejące galaretki wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.
Przed podaniem sernik dekorujemy kwiatkami i listkami waflowymi.
Ciasto można również przygotować z innych świeżych owoców (lub z puszki) i użyć dżemu o odpowiednim smaku.
Na spód sernika możemy upiec cienki biszkopt.