Sernik malinowy

Składniki

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • słoik dżem malinowego (330 ml)
  • 1 opakowanie małych biszkoptów
  • różnokolorowe kwiatki i listki waflowe do dekoracji

Przygotowanie

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki przegotowanej gorącej wody i studzimy.

Galaretki malinowe dodajemy serki mascarpone i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy na gładką masę.

Tortownicę wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową i dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa całkowicie stężała.

Galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Tężejące galaretki wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.

Przed podaniem sernik dekorujemy kwiatkami i listkami waflowymi.

Ciasto można również przygotować z innych świeżych owoców (lub z puszki) i użyć dżemu o odpowiednim smaku.

Na spód sernika możemy upiec cienki biszkopt.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *