Składniki
- 1 kg białego tłustego sera
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3 jajka
- 1 kg jabłek
- 8 dag grysiku lub kaszy manny albo kaszy kukurydzianej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- 1 kieliszek brandy lub rumu
- cukier lub aromat waniliowy
- sok z cytryny
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu, aby napęczniały. Jajka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Tłuszcz ucierać z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany, a następnie po jednym dodawać żółtka, a następnie wymieszać z przetartym serem. Dodać kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz rodzynki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego (220°C) piekarnika na 40-45 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.