Sernik krośnieński

Składniki

  • 1 kg białego tłustego sera
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 8 dag grysiku lub kaszy manny albo kaszy kukurydzianej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 1 kieliszek brandy lub rumu
  • cukier lub aromat waniliowy
  • sok z cytryny
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu, aby napęczniały. Jajka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Tłuszcz ucierać z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany, a następnie po jednym dodawać żółtka, a następnie wymieszać z przetartym serem. Dodać kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz rodzynki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego (220°C) piekarnika na 40-45 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *