Składniki
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
Sernik:
- 1 kg białego sera (półtłustego)
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 margaryny
- rodzynki
Przygotowanie
Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto.
Ugnieść ciasto ze wszystkich składników.
Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą.
Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 minut do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę sernikową.
Przemielić przez maszynkę ser.
Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami.
Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania).
Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem.
Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta.
Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek).
Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik.
Piec około godzinę i 20 minut w temperaturze 180-190°C.