Sernik królewski

Składniki

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sernik:

  • 1 kg białego sera (półtłustego)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 margaryny
  • rodzynki

Przygotowanie

Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto.

Ugnieść ciasto ze wszystkich składników.

Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą.

Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 minut do zamrażarki.

W tym czasie przygotować masę sernikową.

Przemielić przez maszynkę ser.

Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami.

Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania).

Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem.

Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta.

Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek).

Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik.

Piec około godzinę i 20 minut w temperaturze 180-190°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *