Sernik kremowy

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 kg sera
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 szklanek mleka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto.

Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej dużej tortownicy (średnica 25-26 cm).

Ser zmielić.

Do sera dodać żółtka, cukier, budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy i mleko, w takiej ilości, aby masa nie była za rzadka.

Zmiksować.

Na koniec dodać pianę ubitą z białek.

Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut w temperaturze 170-180°C.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *