Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 6 dag cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kg sera
- 2 budynie śmietankowe
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 szklanek mleka
- 1 szklanka cukru
- olejek migdałowy
Do dekoracji:
- cukier puder
Przygotowanie
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto.
Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej dużej tortownicy (średnica 25-26 cm).
Ser zmielić.
Do sera dodać żółtka, cukier, budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy i mleko, w takiej ilości, aby masa nie była za rzadka.
Zmiksować.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek.
Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w temperaturze 170-180°C.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.