Sernik krakowski

Składniki

Ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Masa:

  • 25 dag sera
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 15 dag rodzynków
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 20 dag cukru
  • trochę kwaśnej śmietany

Do ozdoby:

  • konfitura z wiśni

Przygotowanie

Jajo i cukier utrzeć z częścią mąki z proszkiem do pieczenia.

Ochłodzone masło pokrajane w kawałki wyrobić z pozostałą mąką, dodać do masy, wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy (tortownicy).

Część ciasta zostawić.

Przygotowanie masy.

Osuszony ser utrzeć na gęstej tarce lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i wyrobić starannie.

Następnie wmieszać powoli pianę z białek.

Gotową masę wyłożyć na ciasto.

Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta.

Piec około 50 minut.

Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni, kładąc owoce w kratkach.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *