Składniki
Ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajo
- 4 kopiaste łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
Masa:
- 25 dag sera
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 15 dag rodzynków
- 1 paczka cukru waniliowego
- 20 dag cukru
- trochę kwaśnej śmietany
Do ozdoby:
- konfitura z wiśni
Przygotowanie
Jajo i cukier utrzeć z częścią mąki z proszkiem do pieczenia.
Ochłodzone masło pokrajane w kawałki wyrobić z pozostałą mąką, dodać do masy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy (tortownicy).
Część ciasta zostawić.
Przygotowanie masy.
Osuszony ser utrzeć na gęstej tarce lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i wyrobić starannie.
Następnie wmieszać powoli pianę z białek.
Gotową masę wyłożyć na ciasto.
Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta.
Piec około 50 minut.
Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni, kładąc owoce w kratkach.