Sernik hawajski

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka płatków kokosowych
  • 1 szklanka prażonych orzeszków laskowych, zmielonych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki masła, stopionego

Nadzienie:

  • 615 g twarożku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 1/2 szklanki rozdrobnionego ananasa, dobrze odcedzonego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki rumu kokosowego (według uznania)
  • 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 1 szklanka prażonych wiórków kokosowych

Sos:

  • 1 szklanka rozdrobnionego ananasa, odsączonego (sok zachować)
  • 1 szklanka miąższu mango
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki na 10 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 7 minut.

Nadzienie: Twarożek ubić z cukrem na gładką masę. Krem kokosowy, śmie tanę i ananasa wymieszać. Wbić po jednym jajku. Dodać olejek rumowy. Masę przełożyć do skorupy z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i sernik pozostawić na 30 minut; posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć na drucianą podstawkę, studzić w pokojowej temperaturze. Przed podaniem włożyć do lodówki ie 8 godzin lub na całą noc.

Sos: Ananasa zmiksować z mango w robocie kuchennym. Przecisnąć przez sito do małego rondla. Wmieszać cukier.

W zachowanym soku ananasowym rozpuścić mąkę kukurydziani Dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Podawać na zimno lub na ciepło, do owoców, lodów lub deserów czekoladowych.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *