Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 1 szklanka prażonych orzeszków laskowych, zmielonych
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła, stopionego
Nadzienie:
- 615 g twarożku
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 1/2 szklanki rozdrobnionego ananasa, dobrze odcedzonego
- 3 jajka
- 1/4 szklanki rumu kokosowego (według uznania)
- 2 łyżeczki olejku rumowego
- 1 szklanka prażonych wiórków kokosowych
Sos:
- 1 szklanka rozdrobnionego ananasa, odsączonego (sok zachować)
- 1 szklanka miąższu mango
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki na 10 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 7 minut.
Nadzienie: Twarożek ubić z cukrem na gładką masę. Krem kokosowy, śmie tanę i ananasa wymieszać. Wbić po jednym jajku. Dodać olejek rumowy. Masę przełożyć do skorupy z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i sernik pozostawić na 30 minut; posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć na drucianą podstawkę, studzić w pokojowej temperaturze. Przed podaniem włożyć do lodówki ie 8 godzin lub na całą noc.
Sos: Ananasa zmiksować z mango w robocie kuchennym. Przecisnąć przez sito do małego rondla. Wmieszać cukier.
W zachowanym soku ananasowym rozpuścić mąkę kukurydziani Dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podawać na zimno lub na ciepło, do owoców, lodów lub deserów czekoladowych.