Sernik cytrynowy

Składniki

  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 2 jajka
  • aromat cytrynowy do smaku
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • polewa czekoladowa
  • 10 dag margaryny
  • 2 paczki herbatników

Przygotowanie

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub użyć sera do serników.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodawać powoli ser.

Na koniec dodać mleko i obie mąki oraz aromat cytrynowy.

Zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryny.

Margarynę rozpuścić.

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną.

Można dodać cukier waniliowy.

Herbatniki wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i wylać masę.

Piec około 60 minut.

Wyjąć, przestudzić i polać polewą czekoladową.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *