Składniki
- 1/2 kg sera twarogowego
- 2 jajka
- aromat cytrynowy do smaku
- ok. 1 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- polewa czekoladowa
- 10 dag margaryny
- 2 paczki herbatników
Przygotowanie
Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub użyć sera do serników.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodawać powoli ser.
Na koniec dodać mleko i obie mąki oraz aromat cytrynowy.
Zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
Margarynę rozpuścić.
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną.
Można dodać cukier waniliowy.
Herbatniki wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i wylać masę.
Piec około 60 minut.
Wyjąć, przestudzić i polać polewą czekoladową.