Rolada z truskawkami

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ściereczki

Na nadzienie:

  • 30 dag truskawek
  • 1/2 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, wymieszać, delikatnie połączyć z pianą.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Wyjąć, przestudzić, przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, delikatnie odkleić papier. Zwinąć biszkopt w ściereczkę i odstawić na 15 min.

Truskawki rozmrozić, pokroić. Bardzo zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować, następnie dodać cukier i śmietan-fix, ubić na sztywno. Dodać truskawki, wymieszać.

Biszkopt rozwinąć, posmarować bitą śmietaną z truskawkami, ściśle zwinąć. Roladę zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *