Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
- cukier do posypania ściereczki
Na nadzienie:
- 30 dag truskawek
- 1/2 l kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, wymieszać, delikatnie połączyć z pianą.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Wyjąć, przestudzić, przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, delikatnie odkleić papier. Zwinąć biszkopt w ściereczkę i odstawić na 15 min.
Truskawki rozmrozić, pokroić. Bardzo zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować, następnie dodać cukier i śmietan-fix, ubić na sztywno. Dodać truskawki, wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, posmarować bitą śmietaną z truskawkami, ściśle zwinąć. Roladę zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.