Składniki
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 20 dag truskawek
- 2 kiwi
- sok z limetki
- 1 łyżka żelatyny
- 25 dag serka waniliowego
- 25 dag śmietany kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder
- czekolada
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać .
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozsmarować na niej ciasto biszkoptowe, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 10 minut.
Gotowy biszkopt wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i przykryć wilgotną drugą ściereczką.
Kiwi obrać i pokroić.
Ugotować syrop z 1/3 szklanki wody i reszty cukru i na minutę włożyć do niego kawałki kiwi.
Owoce wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić.
Żelatynę namoczyć, a gdy spęcznieje rozpuścić.
Serek zmiksować z syropem i sokiem z limetki oraz żelatyną.
Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem i owocami.
Rozsmarować na cieście i zawinąć w roladę.
Oprószyć cukrem pudrem i starta czekoladą.
Schłodzić przez dwie godziny w lodówce.