Rolada z owocami

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 20 dag truskawek
  • 2 kiwi
  • sok z limetki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 25 dag serka waniliowego
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • czekolada

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym.

Dodać żółtka i delikatnie wymieszać .

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozsmarować na niej ciasto biszkoptowe, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 10 minut.

Gotowy biszkopt wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i przykryć wilgotną drugą ściereczką.

Kiwi obrać i pokroić.

Ugotować syrop z 1/3 szklanki wody i reszty cukru i na minutę włożyć do niego kawałki kiwi.

Owoce wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić.

Żelatynę namoczyć, a gdy spęcznieje rozpuścić.

Serek zmiksować z syropem i sokiem z limetki oraz żelatyną.

Ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem i owocami.

Rozsmarować na cieście i zawinąć w roladę.

Oprószyć cukrem pudrem i starta czekoladą.

Schłodzić przez dwie godziny w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *