Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 4 mandarynki
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 2 zagęstniki śmietany (śmietan- fix)
- gorzka czekolada do dekoracji (starta)
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać powoli dosypując cukier, cukier waniliowy oraz dodając żółtka.
Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Powoli wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto delikatnie rozsmarować na dużej blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin i ciasno zwinąć.
Odłożyć, aby wystygło.
Obrać mandarynki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę pokroić na kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
Połączyć ze startą na tarce białą czekoladą.
Wystudzony biszkopt rozwinąć i posmarować kremem (odłożyć trochę do dekoracji).Posypać na krem kawałki mandarynek i zwinąć.
Posmarować odłożonym kremem i udekorować kawałkami mandarynek.
Posypać startą gorzką czekoladą.