Rolada z mandarynkami

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Krem:

  • 4 mandarynki
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 zagęstniki śmietany (śmietan- fix)
  • gorzka czekolada do dekoracji (starta)

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijać powoli dosypując cukier, cukier waniliowy oraz dodając żółtka.

Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Powoli wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając.

Ciasto delikatnie rozsmarować na dużej blaszce wyłożonej pergaminem.

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin i ciasno zwinąć.

Odłożyć, aby wystygło.

Obrać mandarynki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę pokroić na kawałki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem.

Połączyć ze startą na tarce białą czekoladą.

Wystudzony biszkopt rozwinąć i posmarować kremem (odłożyć trochę do dekoracji).Posypać na krem kawałki mandarynek i zwinąć.

Posmarować odłożonym kremem i udekorować kawałkami mandarynek.

Posypać startą gorzką czekoladą.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *