Składniki
Na ciasto:
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag mąki
- 7 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
Na krem:
- 30 dag truskawek
- 400 ml śmietanki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Zmielić orzechy.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Jajka wymieszać z cukrem i ubić na parze.
Dodać orzechy, bułkę i mąkę.
Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim cienką warstwę ciasta.
Upiec w 190°C przez około 25 minut.
Zdjąć z ciasta papier i przykryć wilgotną, lnianą ściereczką.
Zrolować i wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrami, dodać żelatynę i posmarować tym rozwinięte ciasto.
Poukładać na tym kawałki truskawek.
Zwinąć w rulon i schłodzić w lodówce.