Rolada truskawkowo-orzechowa

Składniki

Na ciasto:

  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag mąki
  • 7 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej

Na krem:

  • 30 dag truskawek
  • 400 ml śmietanki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Zmielić orzechy.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.

Jajka wymieszać z cukrem i ubić na parze.

Dodać orzechy, bułkę i mąkę.

Delikatnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim cienką warstwę ciasta.

Upiec w 190°C przez około 25 minut.

Zdjąć z ciasta papier i przykryć wilgotną, lnianą ściereczką.

Zrolować i wystudzić.

Śmietankę ubić z cukrami, dodać żelatynę i posmarować tym rozwinięte ciasto.

Poukładać na tym kawałki truskawek.

Zwinąć w rulon i schłodzić w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *