Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka rumu
Lukier:
- 2 łyżki śmietany
- 15 dag cukru pudru
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.
Ostudzić.
Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.
Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.
Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.
Piec około 1 godziny w temperaturze 190°C.
Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.