Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg maku
Przygotowanie
By przygotować biszkopt należy oddzielić żółtka od białek – utrzeć żółtka z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę i proszek i utrzeć.
Ubić białka i wszystko delikatnie wymieszać z pianą.
Na końcu dodać łyżkę kakao.
Piec 180°C około 20 minut.
Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę posypaną łyżką cukru i zwinąć w rulonik i pozostawić do wystygnięcia.
Masa: mak gotować przez godzinę, odcedzić i zmielić – śmietanę ubić mikserem na sztywno dodać mak i wymieszać oraz rozpuszczona żelatynę w małej ilości wody.
Wymieszać z masą i wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia się i wylać na biszkopt.
Zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.