Rolada makowa

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg maku

Przygotowanie

By przygotować biszkopt należy oddzielić żółtka od białek – utrzeć żółtka z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę i proszek i utrzeć.

Ubić białka i wszystko delikatnie wymieszać z pianą.

Na końcu dodać łyżkę kakao.

Piec 180°C około 20 minut.

Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę posypaną łyżką cukru i zwinąć w rulonik i pozostawić do wystygnięcia.

Masa: mak gotować przez godzinę, odcedzić i zmielić – śmietanę ubić mikserem na sztywno dodać mak i wymieszać oraz rozpuszczona żelatynę w małej ilości wody.

Wymieszać z masą i wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia się i wylać na biszkopt.

Zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *