Rolada kakaowa

Składniki

  • 20 dag cukru
  • 8 żółtek
  • 2 białka
  • 4 łyżki kakao
  • 16 dag mąki pszennej
  • 4 dag mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 15 dag cukru
  • 2 szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć w misce z połową cukru na puszystą masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, połączyć z żółtkami.

Mąki zmieszać z kakem i przesiać do miski z masą jajeczną.

Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przełożyć na nią ciasto.

Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 8-12 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć lekko wilgotną ściereczką i odwrócić do góry dnem, zdjąć blaszkę a następnie pergamin.

Truskawki rozmrozić, osączyć i rozgnieść.

Śmietanę ubić z cukrem, dodać truskawki, wymieszać. kremem posmarować ciasto i ciasno zrolować.

Po wierzchu posypać kakaem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *