Rolada jogurtowa

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g (2,5 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Krem:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 Krem jogurtowy 3 minuty Dr. Oetkera
  • 250 ml wody

Do dekoracji:

  • świeże owoce lub starta czekolada do przybrania

Przygotowanie

Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika (wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia).

Jajka z wodą ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez 2 minuty.

Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 10 ? 12 minut.

Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany), Piekarnik gazowy: temp. 200° C (nie powinien być podgrzany).

Czystą ściereczką rozłożyć na blacie i posypać cukrem.

Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując papier ze spodu ciasta.

Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę, odstawić do ostygnięcia.

Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie powoli miksować, dosypując stopniowo krem jogurtowy.

Następnie zwiększyć obroty miksera i całość miksować około 3 minut.

Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę.

Połową kremu posmarować ciasto i ponownie je zwinąć.

Resztą kremu posmarować wierzch i boki rolady.

Udekorować owocami lub startą czekoladą i wstawić do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *