Składniki
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Polewa:
- 5 łyżek śmietany 30%
- 5 dag czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić – tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.