Rolada jabłkowa

Składniki

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 5 dag czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić – tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *