Składniki
- 8 dag mąki
- 16 dag cukru
- 5 żółtek
- 5 białek (piana)
- 20 dag marmolady
- 2 dag cukru do posypania
Przygotowanie
Dno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, lekko wymieszać, wyłożyć na blachę, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość 1 1/2 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.).
Stolnicę przykryć serwetką.
Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć).
Ciepłe ciasto posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do siebie przylegały, zawinąć w serwetkę, pozostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki 1 cm grubości, ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku.