Rolada biszkoptowa z marmoladą

Składniki

  • 8 dag mąki
  • 16 dag cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek (piana)
  • 20 dag marmolady
  • 2 dag cukru do posypania

Przygotowanie

Dno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, lekko wymieszać, wyłożyć na blachę, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość 1 1/2 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.).

Stolnicę przykryć serwetką.

Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć).

Ciepłe ciasto posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do siebie przylegały, zawinąć w serwetkę, pozostawić do ostygnięcia.

Przed podaniem rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki 1 cm grubości, ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *