Rolada biszkoptowa

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • marmolada

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek.

Całość dokładnie wymieszać.

Masę tę rozsmarować na natłuszczonym papierze o wymiarach 65 x 45 cm i szybko upiec.

Po upieczeniu posmarować ciasto rozrzedzoną marmoladą i zwinąć gdy są gorące, usuwając papier.

Po ostudzeniu kroić na porcje, każdą przybrać, np. posmarować lukrem, kremem.

Roladę można przełożyć dowolnymi kremami, owocami z konfitur i galaretkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *