Placek ze śliwkami

Składniki

  • wypestkowane śliwki węgierki (w potrzebnej ilości)
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy i cukier puder (pół na pół) do posypania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Roztopiony tłuszcz odstawić do przechłodzenia.

W ciepłym mleku rozprowadzić rozkruszone drożdże, wymieszane z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru, od­stawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką z cytryny, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodać przesianą mąkę i wy­rabiamy ciasto (około 5 minut), następnie dodać letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Średniej wielkości formę posmarować tłusz­czem, wyłożyć do niej wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, ułożyć bardzo ściśle śliwki, od­stawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość, wsta­wić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160°C przez 45-50 minut (w zależności od wysokości war­stwy ciasta).

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wychłodze­niu podzielić placek na zgrabne porcje i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *