Składniki
- wypestkowane śliwki węgierki (w potrzebnej ilości)
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy i cukier puder (pół na pół) do posypania ciasta
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Roztopiony tłuszcz odstawić do przechłodzenia.
W ciepłym mleku rozprowadzić rozkruszone drożdże, wymieszane z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką z cytryny, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodać przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut), następnie dodać letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Średniej wielkości formę posmarować tłuszczem, wyłożyć do niej wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, ułożyć bardzo ściśle śliwki, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160°C przez 45-50 minut (w zależności od wysokości warstwy ciasta).
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wychłodzeniu podzielić placek na zgrabne porcje i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.