Placek z truskawkami

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 30 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 g twarożku
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Truskawki umyć i przeciąć na połówki. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i zmiksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno zmiksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180?C przez około 20-25 minut.

Przygotowanie masy: twarożek wymieszać ze 100 g cukru. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a następnie dolać kolejne 4 łyżki wody i podgrzać mieszając aż się rozpuści. Po łyżce dodawać do twarogu. Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wymieszać z twarogiem.

Gotową masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Ułożyć na niej truskawki i zalać gęstniejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *