Składniki
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 g twarożku
- 150 g cukru
- 200 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Truskawki umyć i przeciąć na połówki. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i zmiksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno zmiksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180?C przez około 20-25 minut.
Przygotowanie masy: twarożek wymieszać ze 100 g cukru. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a następnie dolać kolejne 4 łyżki wody i podgrzać mieszając aż się rozpuści. Po łyżce dodawać do twarogu. Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wymieszać z twarogiem.
Gotową masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Ułożyć na niej truskawki i zalać gęstniejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.