Placek z suszonych owoców

Składniki

  • 30 dag daktyli
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag dużych rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • szczypta cynamonu
  • 10 dag zielonych czereśni koktajlowych
  • 10 dag czerwonych czereśni koktajlowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Migdały mielimy. Dodajemy jajka, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Do masy dodajemy posiekane daktyle, czereśnie, rodzynki, orzechy oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy.

Na kwadratową małą formę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy masę z bakalii, wyrównujemy wierzch nożem i pieczemy 45 minut w 180 °C. Ostudzone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Placek kroimy tuż przed podaniem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *