Składniki
- 30 dag daktyli
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag dużych rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag migdałów bez skórki
- szczypta cynamonu
- 10 dag zielonych czereśni koktajlowych
- 10 dag czerwonych czereśni koktajlowych
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Migdały mielimy. Dodajemy jajka, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Do masy dodajemy posiekane daktyle, czereśnie, rodzynki, orzechy oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Na kwadratową małą formę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy masę z bakalii, wyrównujemy wierzch nożem i pieczemy 45 minut w 180 °C. Ostudzone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Placek kroimy tuż przed podaniem.