Placek z rabarbarem

Składniki

  • 75 dag rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g zimnego masła (plus masło do wysmarowania formy)
  • 2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie

Mąkę przesiać, połączyć z 2 łyżkami cukru pudru i posiekać z masłem.

Dodać żółtko, 1 łyżkę wody i energicznie ugniatać, aż powstanie jednolita masa.

Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.

Piekarnik nastawić na 200°C.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 35 cm i wyłożyć nim natłuszczoną ceramiczną formę tak, żeby brzegi ciasta wystawały na zewnątrz.

Na czas przygotowywania nadzienia wstawić ciasto ponownie do lodówki.

Rabarbar umyć i posiekać, obrać i pokroić jabłka.

Cukier w garnku zalać 1/2 szklanki wody i gotować przez 5 minut.
Do syropu dodać rabarbar, jabłka i skórkę cytryny.

Dusić przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki (ale nierozgotowany).

Odcedzić z nadzienia nadmiar wody i ostudzić je.

Wyłożyć na kruchy spód, posypać cynamonem i imbirem.

Założyć na nie brzegi ciasta.

Piec przez 40 minut.

Przed podaniem posypać ciasto resztą cukru pudru.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *