Placek z masą kokosową

Składniki

Ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Ciasto ciemne:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1,5 kostki masła

Ponadto:

  • 2 opakowania galaretki owocowej
  • drobne owoce

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopty – jasny i ciemny, które będą stanowiły dwie warstwy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Do biszkopta w wersji ciemnej wsypujemy kakao. Lekko mieszamy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu studzimy.

W rondlu miksujemy 2 szklanki mleka z żółtkami, cukrami i mąką. Podgrzewamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Zagotowujemy szklankę mleka i zaparzamy w nim wiórki kokosowe. Ucieramy masło z budyniem, dodajemy wiórki i posiekane orzechy.

Masą przekładamy biszkopty – najpierw jasny, potem ciemny. Na wierzch placka wylewamy stężałą galaretkę i układamy owoce, np. jagody i maliny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *