Składniki
- 1 1/2 miękkiego masła
- 2 szklanki świeżych jagód, podzielonych na porcje
- 1/2 szklanki cukru, podzielonego na porcje
- 1 opakowanie żelatyny
- 2/3 szklanki śmietany kremówki, podzielonej na porcje
- 1 jajko
- 375 g twarożku, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Foremkę do placków o średnicy 23 cm dokładnie natłuścić. Delikatnie wgnieść około 1 1/2 szklanki jagód w masło tak, żeby wyłożyć nimi dno foremki i posypać 2 łyżkami cukru.
Do średniej wielkości rondelka wlać 1/3 szklanki śmietany i wsypać żelatynę. Dodać jajko i pozostałe 1/3 szklanki cukru. Rondelek postawić na średnim ogniu, cały czas mieszać, aż zawartość lekko zgęstnieje i zacznie się gotować.
Twarożek ubić na gładką masę. Powoli dodawać mieszaninę z żelatyną, ubijać, aż się dobrze wymieszają. Ubić pozostałe 1/3 szklanki śmietany na sztywną masę. Dodać do mieszaniny z twarożkiem. Mieszaninę wyłożyć na spód z jagód i chłodzić 3-4 godziny. Przed podaniem posypać pozostałymi jagodami i cukrem pudrem.