Placek z jagodami

Składniki

  • 1 1/2 miękkiego masła
  • 2 szklanki świeżych jagód, podzielonych na porcje
  • 1/2 szklanki cukru, podzielonego na porcje
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki, podzielonej na porcje
  • 1 jajko
  • 375 g twarożku, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Foremkę do placków o średnicy 23 cm dokładnie natłuścić. Delikatnie wgnieść około 1 1/2 szklanki jagód w masło tak, żeby wyłożyć nimi dno foremki i posypać 2 łyżkami cukru.

Do średniej wielkości rondelka wlać 1/3 szklanki śmietany i wsypać żelatynę. Dodać jajko i pozostałe 1/3 szklanki cukru. Rondelek postawić na średnim ogniu, cały czas mieszać, aż zawartość lekko zgęstnieje i zacznie się gotować.

Twarożek ubić na gładką masę. Powoli dodawać mieszaninę z żelatyną, ubijać, aż się dobrze wymieszają. Ubić pozostałe 1/3 szklanki śmietany na sztywną masę. Dodać do mieszaniny z twarożkiem. Mieszaninę wyłożyć na spód z jagód i chłodzić 3-4 godziny. Przed podaniem posypać pozostałymi jagodami i cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *