Placek z dynią

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki dyni (utartej na drobnej tarce jarzynowej lub rozdrobnionej w malakserze)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 6 łyżek oleju sojowego
  • esencja zapachowa (rumowa lub arakowa)
  • duża szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Do rozkruszonych, rozprowadzonych w ciepłym mleku drożdży dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, odsta­wić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu do­dać jajka, cukier puder, olej, esencję zapachową, skład­niki wymieszać, gdy się połączą, dodać dynię, sól i przesianą mąkę.

Wyrobić ciasto (można robotem na­stawionym na najniższe obroty) przez 5 minut, gdy będzie jednolite i lśniące, wyłożyć do wysmarowanej tłusz­czem dużej formy i odstawić w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte wstawić do ciepłego piekarnika, piec w temp. 160°C przez 60 minut, pamiętając, że czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta.

Wyjąć, gdy ciasto lekko się zrumieni, a boki odstają od formy.

Wychłodzone podzielić na zgrabne porcje i obficie posypać cukrem pudrem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *