Składniki
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki dyni (utartej na drobnej tarce jarzynowej lub rozdrobnionej w malakserze)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 10 dag drożdży
- 6 łyżek oleju sojowego
- esencja zapachowa (rumowa lub arakowa)
- duża szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
Do rozkruszonych, rozprowadzonych w ciepłym mleku drożdży dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać jajka, cukier puder, olej, esencję zapachową, składniki wymieszać, gdy się połączą, dodać dynię, sól i przesianą mąkę.
Wyrobić ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty) przez 5 minut, gdy będzie jednolite i lśniące, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej formy i odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte wstawić do ciepłego piekarnika, piec w temp. 160°C przez 60 minut, pamiętając, że czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta.
Wyjąć, gdy ciasto lekko się zrumieni, a boki odstają od formy.
Wychłodzone podzielić na zgrabne porcje i obficie posypać cukrem pudrem.