Placek tyrolski

Składniki

Ciasto:

  • 12 dag mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko

Masa:

  • 12 dag cukru
  • 2 białka
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag fig
  • 25 dag siekanych migdałów
  • 25 dag rodzynków
  • 25 dag cykaty
  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki korzeni (goździki, cynamon)

Przygotowanie

Wyrobić ciasto z podanych składników i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Ubić gęsty lukier z cukru, białek i soku z cytryny.

Dodać pokrojone owoce, migdały, korzenie oraz mąkę i wyłożyć na ciasto.

Nakryć papierem wysmarowanym masłem i piec 30-45 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *