Placek toffi z biszkoptami

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki cukru
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Poncz:

  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Ponadto:

  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 30 dag okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Dodać żółtka i jeszcze ubijać.

Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170?C.

Ostudzić i nasączyć ponczem.

Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel.

Lekko ostudzić i wylać na biszkopt.

Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z śmietan-fix.

Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.

Schłodzić w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *