Placek porzeczkowy

Składniki

  • 70 ml mleka
  • 15 g masła
  • 125 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka połowy cytryny
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • mąka do posypania blatu
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • ziarenka z połowy laski waniliowej

Przygotowanie

Przyrządzić ciasto drożdżowe: w rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wsypać do niego pokruszone drożdże i rozpuścić w letnim mleku.

Masę lekko oprószyć mąką z krawędzi, miskę zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, dopóki powierzchnia masy nie zacznie pękać. Dodać rozpuszczone masło, żółtko, 25 g cukru, sól i startą skórkę cytrynową, mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę posmarować tłuszczem. Na blacie roboczym posypanym mąką rozwałkować ciasto na koło o średnicy 28 cm, wyłożyć nim formę. Wystającą część ciasta podwinąć do góry. Odstawić na dodatkowe 10 minut.

Porzeczki oberwać z gałązek, delikatnie obmyć, osuszyć na papierowych ręcznikach, rozłożyć na powierzchni ciasta.

Śmietanę, jaja, ziarenka wanilii i resztę cukru utrzeć na gładką masę i rozprowadzić równomiernie na owocach.

Piec na złocisto-żółty kolor około 35 minut w gorącym piekarniku. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Otrzymujemy około 12 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *