Składniki
- 70 ml mleka
- 15 g masła
- 125 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 10 g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- 175 g cukru
- szczypta soli
- starta skórka połowy cytryny
- tłuszcz do posmarowania formy
- mąka do posypania blatu
- 500 g czerwonych porzeczek
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- ziarenka z połowy laski waniliowej
Przygotowanie
Przyrządzić ciasto drożdżowe: w rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wsypać do niego pokruszone drożdże i rozpuścić w letnim mleku.
Masę lekko oprószyć mąką z krawędzi, miskę zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, dopóki powierzchnia masy nie zacznie pękać. Dodać rozpuszczone masło, żółtko, 25 g cukru, sól i startą skórkę cytrynową, mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę posmarować tłuszczem. Na blacie roboczym posypanym mąką rozwałkować ciasto na koło o średnicy 28 cm, wyłożyć nim formę. Wystającą część ciasta podwinąć do góry. Odstawić na dodatkowe 10 minut.
Porzeczki oberwać z gałązek, delikatnie obmyć, osuszyć na papierowych ręcznikach, rozłożyć na powierzchni ciasta.
Śmietanę, jaja, ziarenka wanilii i resztę cukru utrzeć na gładką masę i rozprowadzić równomiernie na owocach.
Piec na złocisto-żółty kolor około 35 minut w gorącym piekarniku. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Otrzymujemy około 12 porcji.