Placek orzechowy

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag cukru
  • 8 białek
  • 2 łyżki miodu

Masa:

  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie

Ubić białka z cukrem na pianę.

Zrumienić miód, po ostudzeniu wmieszać do piany ze zmielonymi orzechami.

Włożyć do formy wyłożonej opłatkami i piec około 45 minut.

Po 2-3 dniach przekroić i przełożyć masą.

Przygotowanie masy: masło utrzeć z cukrem i wanilią, zmieszać ze zmielonymi orzechami.

Krajać następnego dnia po przełożeniu.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *