Placek morelowy

Składniki

  • 2 puszki moreli
  • 300 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Odlać sok z moreli, osuszyć owoce.

Masło lub margarynę włożyć do miski, dodać cukier, jajka, sok z cytryny i mąkę.

Ubić przy pomocy ręcznego miksera, potem ustawić na największe obroty i miksować jeszcze przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej masy.

Posmarować blaszkę, posypać grubą mąką i wylać na nią ciasto.

Wygładzić łopatką i nałożyć morele.

Piec 25 minut w lekko nagrzanym piekarniku (160°C).

Gorące ciasto posypać cukrem.

Po wystygnięciu kroić na małe kawałki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *