Składniki
- 2 puszki moreli
- 300 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 300 g mąki krupczatki
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Odlać sok z moreli, osuszyć owoce.
Masło lub margarynę włożyć do miski, dodać cukier, jajka, sok z cytryny i mąkę.
Ubić przy pomocy ręcznego miksera, potem ustawić na największe obroty i miksować jeszcze przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej masy.
Posmarować blaszkę, posypać grubą mąką i wylać na nią ciasto.
Wygładzić łopatką i nałożyć morele.
Piec 25 minut w lekko nagrzanym piekarniku (160°C).
Gorące ciasto posypać cukrem.
Po wystygnięciu kroić na małe kawałki.