Placek malinowy z ananasem

Składniki

  • 25 dag malin
  • ananas (ok. 60 dag)
  • 1 kostka masła
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 50 dag mąki
  • 150 ml mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki dżemu ananasowego
  • skórka starta z cytryny

Przygotowanie

Ananas pokroić w krążki, obrać i wykroić twardy środek.

Plastry pokroić na kawałki.

Maliny przebrać i opłukać.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny.

Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec ucierania wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko.

Gotowe ciasto rozsmarować na blasze, obłożyć malinami i ananasami, piec 30 minut w temp. 175°C.

Ostudzić, posmarować dżemem.

Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *