Składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 60 dag mąki
- 5 dag margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 margaryny
- olejek waniliowy
Ponadto:
- marmolada
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Następnie dodać cukier, jajka i stopioną margarynę z miodem. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie podzielić na 3 równe części. Kolejno, każdą z nich rozwałkować. Później wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszce. Piec każdy placek w temp. 180 st. przez około 15 minut (do 20), aż będzie zarumieniony i złocisty. (Wszystkie 3 placki upiec osobno, po czym wyjąć z blaszki i odłożyć do ostygnięcia).
Przygotowanie masy: mleko zagotować z kaszą manną, według sposobu na opakowaniu. Po czym odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać chłodną już kaszę i kilka kropli olejku. Całość dokładnie wymieszać.
Na końcu jeden z placków smarujemy warstwą marmolady. Przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy na wierzchu masą, równomiernie ją rozprowadzając po całości. Na końcu przykrywamy masę ostatnim plackiem, lekko dociskając. Całość polewamy polewą czekoladową. Przechowujemy w lodówce.