Placek królewski

Składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

Masa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 margaryny
  • olejek waniliowy

Ponadto:

  • marmolada
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Margarynę rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Następnie dodać cukier, jajka i stopioną margarynę z miodem. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

Następnie podzielić na 3 równe części. Kolejno, każdą z nich rozwałkować. Później wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszce. Piec każdy placek w temp. 180 st. przez około 15 minut (do 20), aż będzie zarumieniony i złocisty. (Wszystkie 3 placki upiec osobno, po czym wyjąć z blaszki i odłożyć do ostygnięcia).

Przygotowanie masy: mleko zagotować z kaszą manną, według sposobu na opakowaniu. Po czym odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać chłodną już kaszę i kilka kropli olejku. Całość dokładnie wymieszać.

Na końcu jeden z placków smarujemy warstwą marmolady. Przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy na wierzchu masą, równomiernie ją rozprowadzając po całości. Na końcu przykrywamy masę ostatnim plackiem, lekko dociskając. Całość polewamy polewą czekoladową. Przechowujemy w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *