Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g schłodzonego masła
- mąka do posypania blatu
- tłuszcz do posmarowania formy
- 700 g gruszek
- 80 g cukru
- 90 g orzechów laskowych pociętych w płatki
- 50 g tartej bułki
- 75 g bardzo mocnej kawy
- 75 g śmietany
- 2 żółtka jaj
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka skrobi
- 40 g cukru pudru
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę, sól i 5 łyżek wody. Dodać wiórki masła, zagnieść. Masę przykryć i odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce, a następnie rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy na tartę o średnicy 28 cm, kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec wstępnie 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Gruszki umyć, usunąć gniazdka nasienne, miąższ pokroić w drobne cząstki. Dodać 40 g cukru, wymieszać.
Podpieczone ciasto nieco ostudzić, posypać z wierzchu 50 g orzechów laskowych i tartą bułką, rozłożyć na powierzchni gruszki. Piec dalej 20 minut w tej samej co przedtem temperaturze.
Utrzeć kawę, śmietanę, żółtka, jajo, resztę cukru, cynamon i skrobię. Uzyskaną polewą zalać gruszki. Przybrać resztą orzechów laskowych, piec jeszcze 20 minut.
Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Otrzymujemy około 12 porcji.