Placek gruszkowy

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 90 g schłodzonego masła
  • mąka do posypania blatu
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 700 g gruszek
  • 80 g cukru
  • 90 g orzechów laskowych pociętych w płatki
  • 50 g tartej bułki
  • 75 g bardzo mocnej kawy
  • 75 g śmietany
  • 2 żółtka jaj
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka skrobi
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę, sól i 5 łyżek wody. Dodać wiórki masła, zagnieść. Masę przykryć i odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce, a następnie rozwałkować na blacie posypanym mąką.

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy na tartę o średnicy 28 cm, kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec wstępnie 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Gruszki umyć, usunąć gniazdka nasienne, miąższ pokroić w drobne cząstki. Dodać 40 g cukru, wymieszać.

Podpieczone ciasto nieco ostudzić, posypać z wierzchu 50 g orzechów laskowych i tartą bułką, rozłożyć na powierzchni gruszki. Piec dalej 20 minut w tej samej co przedtem temperaturze.

Utrzeć kawę, śmietanę, żółtka, jajo, resztę cukru, cynamon i skrobię. Uzyskaną polewą zalać gruszki. Przybrać resztą orzechów laskowych, piec jeszcze 20 minut.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Otrzymujemy około 12 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *