Placek drożdżowy z morelami

Składniki

  • 50 dag moreli
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru.

Odstawić do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem.

Dodać do rozczynu razem z mąką i solą oraz roztopionym masłem.

Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować na kształt przygotowanej, prostokątnej formy i przełożyć.

Ułożyć połówki owoców i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę.

Posypać ciasto i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *